01-06-2021

Interview met de architect

Daniel Didden werkt als architect en projectleider bij architectenbureau Mulleners + Mulleners. Dit bureau is werkzaam op het gebied van architectuur, stedenbouw en landbouw, waarbij er bij elk project wordt gezocht naar harmonieuze architectuur met respect voor de omgeving. We vragen hem naar de bijzondere kenmerken van dit project.

 

Wat was het uitgangspunt van Hofgeest Buiten?

"Het uitgangspunt voor dit project zijn de historische Noord-Hollandse boerenerven. Kenmerkend daarbij is de manier waarop deze erven zich tekenden in het landschap en de manier waarop hoofdhuis en bijgebouwen gevestigd zijn. Het landschap en de buitenruimte spelen dus ook een grote rol."

Hoe is hier in het ontwerp rekening mee gehouden?

"Het landelijke wonen wordt conform het historische karakter van een boerenerf gevormd, doordat de randen van de groene buurt op een natuurlijke manier overgaan in het landschap. Om deze nieuwe wijk zo harmonieus mogelijk in het bestaande landschap te laten opgaan, is ervoor gekozen om de meeste daken vanaf de eerste verdieping te laten beginnen. Dit zorgt ervoor dat als de wijk af is, je daken vanuit de groene beplanting ziet. Af en toe steekt er een dak verder uit, waardoor de vormentaal interessant blijft. De vormentaal is de dansende lijn in het landschap van lage goot voor, lage goot achter en dan een dwarskapper."

"Ook in de steenkleur speelt de natuur een belangrijke rol. De stenen zijn zandkleurig, alsof het uitlopers van de duinen zijn. Brede straten en veel groen sieren het straatbeeld. Meer over het landschap leest u in het interview met de landschapsarchitect."

"De historische boerenerven zijn ook terug te vinden in de manier waarop de wijk ingedeeld is. Ook worden enkele woningen voorzien van houten gevelbekleding zoals kenmerkend was voor deze huizen."

"Auto’s zijn welbewust zoveel mogelijk weggehaald uit het straatbeeld. De grotere woningen hebben een eigen parkeergelegenheid. Bij de Hoven omzomen de huizen de parkeerhoven waar het grootste aandeel van de geparkeerde auto’s uit het zicht zullen staan. Omdat het ‘verstoppen’ van de auto’s een belangrijke voorwaarde was in het ontwerp van Hofgeest Buiten, zijn de huizen daarop aangepast. De huizen waarbij de parkeergelegenheid aan een parkeerhof gekoppeld is, hebben een hal aan de achterkant van de woning."


Zijn er nog bijzondere kenmerken die u graag wilt delen?

"De gedachte dat u hier aan het begin van uw toekomst staat als bewoner, heeft meegespeeld bij de vorming van deze buurt. Hier komt u thuis als bewoner, hier komt u tot rust en woont u graag. Plezierig wonen wordt bepaald door het huis zelf, maar ook zeker door de omgeving. Hoe zijn de buren? Hoe is het straatbeeld: rustig of druk? Groen of stedelijk? Groen en landelijk wonen vormen de basis voor het type huizen en de indeling van deze dorpse buurt."